home
informatie
 De rechten van het kind
 Kinderen tot 12 jaar
 Jongeren van 12-18
 Mensen met een licht verstandelijke beperking
  Mensen met een LVB
  Filmpjes met persoonlijk verhalen
  Vertel je eigen verhaal
  Gevolgen van pesten
  HULP
  Pester zijn
  Pesten op het werk
  Pesten tijdens stage
  Wist je dat
  Ouders en geinteresseerden
   Wat zijn de signalen
   Vermoeden van pesten en een stappenplan
   Wat kun je doen bij pesten
   Schuldig voelen
   Feiten en cijfers over pesten
 Pesten op de werkplek
 Dossier pesten
 Dossier medisch
 De gevolgen van pesten
 Aandacht voor pesten op scholen
 The biggest wake-up call ever
 Mijn verhaal
 Mijn gedicht
 Mijn muziek,video
 

Feiten en cijfers over pesten

 

Er wordt overal gepest en ook bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Er is, zeker ook in Nederland nog niet veel onderzoek gedaan naar pesten bij deze doelgroep. Maar de cijfers hieronder geven al wel een indicatie.

  • 61% van de vrouwen met een verstandelijk beperking heeft een vorm van seksueel geweld meegemaakt (2011, nov Rapport Beperkt Weerbaar).
  • 23% van de mannen met een verstandelijk beperking heeft een vorm van seksueel geweld meegemaakt ( 2011, nov Rapport beperkt weerbaar).
  • 82% van kinderen en jonge mensen (7-19 jaar) met een leerstoornis hebben een ervaring met pesten (don’t stickikt. org.com, mencap.org.uk)
  • Gehandicapte leerling vijf maal vaker gepest, 10,8% tegen 2,2% (2008, Stichting Nationaal Fonds 'het gehandicapte kind" (Stinafo) en de Vereniging van Schooldecanen en leerlingbegeleiders (NVS-NVL)
  • Kinderen met een beperking worden 2 tot 3 keer zo vaak gepest als andere kinderen (2011, maart, Amerikaans rapport ‘Walk a mile in their Shoes’)
  • Van de kinderen met een beperking is de helft bang voor hun leeftijdsgenoot (2011, maart, Amerikaans rapport ‘Walk a mile in their Shoes’)